Як оплачувати податки, штрафи, комуналку та інші послуги онлайн

Багато регулярні витрати неможливо відкласти або скасувати: оплату ЖКГ та Інтернету, податків і штрафів, кредитів і позик. Заощадити гроші на цих платежах навряд чи вдасться, а ось час — можна. Всю цю рутину легко перенести в онлайн і навіть автоматизувати. Пояснюємо, як це зробити.

Практично всі фінансові організації, постачальники послуг, державні органи приймають перекази через свої сайти або мобільні додатки. Банки також пропонують дистанційну оплату різних послуг через свої додатки і сайти. Звертайте увагу на комісії, які можуть стягувати при цьому. Іноді вони розрізняються навіть при оплаті одних і тих же послуг через різні сервіси.

Для поповнення рахунку знадобиться зробити всього кілька кліків. Але важливо стежити, щоб всі ваші переклади в інтернеті були безпечними:
  •  Вводите реквізити вашої банківської карти (включаючи тризначний код зі зворотного боку) тільки на перевірених сайтах. Остерігайтеся фішингових сторінок, які маскуються під справжні.
  •  Не використовуйте однакові паролі для особистих кабінетів на сайтах різних організацій.

До більшості послуг можна підключити автоплатеж-потрібна сума буде автоматично списуватися з вашого банківського рахунку на користь компанії-постачальника. Оператори зв'язку, комунальні, клінінгові компанії та й самі банки пропонують підключити автоплатеж рахунків або автопоповнення балансу через свої сайти і мобільні додатки.

Ви можете налаштувати автоплатежі за своїми рахунками і, наприклад, рахунками літніх родичів.

Розглянемо докладніше, які послуги можна оплачувати Дистанційно і як це зручніше робити.

Житлово-комунальні послуги

У квитанції за квартиру вказана інформація про керуючу компанію або постачальника послуг, Ваш особистий код платника, а також детальний розрахунок і загальна сума до оплати.

У багатьох регіонах перерахувати гроші за комуналку можна через особисті кабінети на сайтах місцевих постачальників послуг або регіональної адміністрації.

У всіх регіонах також доступні два універсальних способи розрахуватися за комунальні послуги онлайн:


1. Через додаток або Особистий кабінет на сайті Вашого банку

Виберіть розділ оплати послуг, знайдіть в меню тип послуги і постачальника, потім введіть свій код платника. Зазвичай можна оплатити вже виставлений рахунок (інформація про розмір заборгованості автоматично завантажується в електронну форму оплати) або перерахувати довільну суму. Потрібно вказати рахунок або карту, з яких повинні списати гроші, перевірити дані, ознайомитися з комісією і, якщо ви з усім згодні, підтвердити платіж.

Якщо ви не знайшли свою керуючу компанію в меню банку, то доведеться піти більш довгим шляхом. Введіть реквізити постачальника, які вказані в квитанції, а потім суму.

Деякі банки пропонують клієнтам оплату за QR-кодом. Якщо на вашій квитанції він є, ви можете вважати його смартфоном через додаток банку. У цьому випадку вся інформація завантажиться автоматично, потрібно буде тільки перевірити всі дані і вказати, з якого рахунку списати оплату.

2. Через Портал держпослуг

Для оплати послуг досить створити спрощену обліковий запис на порталі. Для реєстрації знадобляться тільки ПІБ, мобільний телефон та адресу електронної пошти. Ви отримаєте СМС з кодом для підтвердження реєстрації.

Потім в розділі послуг треба знайти підрозділ «Оплата ЖКГ», вибрати постачальника послуг і вказати номер свого особового рахунку. Такий спосіб істотно полегшить вам життя. Надалі ви будете отримувати електронні квитанції в Особистий кабінет на порталі і зможете відразу ж оплачувати їх банківською картою з будь-якої точки світу.

Деякі банки пропонують налаштувати доставку квитанцій в ваш Особистий кабінет на сайті або в мобільному додатку. Але необхідно уточнити, чи не стягує банк комісію за цю опцію.

При необхідності з Особистого кабінету на сайті банку або на порталі держпослуг можна скачати квитанцію з підтвердженням оплати.

Податок

Перераховувати податки можна на сайті і в мобільному додатку Федеральної податкової служби (ФНС), через Мобільний додаток або Особистий кабінет на сайті свого банку, а також Портал держпослуг.

Найпростіше робити це через сервіс ФНС «Заплати податки». Для цього достатньо ввести ПІБ та ІПН платника, суму переказу і дані банківської карти. Причому платити можна не тільки за себе, але і за інших. Головне-переконатися, що всі введені дані вірні.

Для оплати податків через Особистий кабінет на сайті ФНС спочатку доведеться відвідати одне з відділень податкової з паспортом і там отримати дані для авторизації. Також можна входити в Особистий кабінет на сайті ФНС за допомогою підтвердженої облікового запису на порталі держпослуг. Доведеться повозитися, але через Особистий кабінет ви зможете не тільки оплачувати квитанції, а й завжди будете бачити, яке ваше майно підлягає оподаткуванню, чи треба подавати декларацію, чи є у вас заборгованість і чи своєчасно пройшла оплата.

Для оплати податку через Портал держпослуг також буде потрібно спершу підтвердити свій обліковий запис.

Штраф

Найочевидніше-оплачувати їх на сайті організації, яка Вас оштрафувала. Наприклад, через сайт ГИБДД. Там же ви можете спершу упевнитися, чи точно за вами числиться штраф або це шахраї кинули в Вашу поштову скриньку підроблену квитанцію зі своїми реквізитами.

Крім того, погасити заборгованість можна в мобільному додатку або особистому кабінеті на сайті банку (зазвичай ця опція знаходиться в розділі «Платежі»). Ви можете налаштувати автоматичну доставку нових постанов в банківське додаток за даними своєї машини або мотоцикла.

Також доступна оплата через Портал держпослуг. В особистому кабінеті на порталі легко знайти свій штраф за номером унікального ідентифікатора нарахування (УВП), який є на квитанції. А якщо додати в профіль дані водійського посвідчення і паспорта транспортного засобу (ПТС), то повідомлення про штрафи будуть автоматично приходити в ваш Особистий кабінет.

Багато видів штрафів можна оплатити зі знижкою, якщо зробити це в перші 20 днів з моменту отримання квитанції. У більшості випадків дисконт досягає 50%.

Кредити та позики

Як правило, всі банки і мікрофінансові організації, які видають онлайн-позики, дозволяють вносити платежі Дистанційно.

Деякі банки дають можливість через свої мобільні додатки або сайти гасити кредити, оформлені в інших банках, але зазвичай беруть за це Комісію близько 1%. Тому уважно вивчіть умови, перш ніж скористатися такою послугою.

Врахуйте, що іноді платіж займає більше часу, ніж ви розраховуєте. Наприклад, якщо ви відправляєте гроші у вихідний день, то вони можуть надійти на рахунок тільки в перший робочий день. Можливі також технічні збої в мобільному додатку або на сайті кредитора. Тому краще гасити борги з запасом часу, щоб не було ніяких пені і штрафів за прострочення.

Будьте уважні: вносьте платежі тільки через офіційні сайти і додатки легальних організацій. Перевірити контакти банків і МФО можна на сайті банку.

Страховий внесок

Договори інвестиційного або накопичувального страхування життя часто передбачають, що ви повинні регулярно вносити платежі. Але необов'язково кожен раз відвідувати офіс страховика і робити внесок через касу.

Багато страховиків дозволяють вносити платежі через їх додатки або сайти. Або ви можете перераховувати гроші через свій мобільний або онлайн-банк за реквізитами страхової компанії. У будь-якому випадку обов'язково вказуйте номер страхового договору і свої дані, щоб платіж не загубився.

Перш ніж укладати договір зі страховиком, знайдіть його в довіднику на сайті банку, переконайтеся, що у нього є ліцензія на потрібний вид страхування і перевірте офіційну адресу Його сайту.

Інтернет, мобільний зв'язок і ТБ

Телеком-компанії пропонують клієнтам відстежувати свій баланс і вносити платежі через мобільні додатки та особисті кабінети на своїх сайтах.

Багато операторів зараз пропонують пакетні послуги, куди входить і зв'язок, і Інтернет, і телебачення, тому зручно платити за все відразу. Часто можна робити переклад не тільки з карти, але також з рахунку електронного гаманця. Багато провайдерів дозволяють перераховувати гроші за інтернет або ТБ навіть з балансу мобільного телефону.

Банки часто включають послуги зв'язку в перелік платежів на своїх сайтах і в Мобільних додатках.