Як розмовляти з дітьми про гроші

Чому важливо говорити з дітьми про фінанси?

Чим раніше ви почнете розмову про гроші зі своєю дитиною, тим швидше виховаєте в ньому розумне ставлення до фінансів і свого бюджету.

Це дозволить йому раніше пройти шлях проб і помилок і зрозуміти, як діяти в майбутньому. Він навчиться планувати витрати і збирати, самостійно приймати фінансові рішення, цінувати свій час і ресурси. Нехай його першою фінансовою метою стане іграшка-зате він купить її сам і зрозуміє, як рухатися до своєї мети.

Діти більш уразливі перед шахраями. Без підготовки дитина не розпізнає обман, адже він поки не розуміє ризиків і довіряє всім підряд.

Краще заздалегідь обговорити з дитиною, з якими способами шахрайства він може зіткнутися і як діяти в таких ситуаціях. Наприклад, хакери зламали сторінку друга в соцмережі і від його імені попросять перевести гроші. Або прийшло СМС-повідомлення про те, що нібито помилково зробили переклад не на той номер телефону і просять повернути цю суму. Необхідно пояснити дитині, що подібні повідомлення треба перевіряти: уточнити у одного по телефону або при зустрічі, чи дійсно це він просить гроші, подивитися баланс телефону — чи був насправді переклад. А краще покликати на допомогу батьків.

Якщо дитина з дитинства навчиться уважно і обережно діяти у фінансових питаннях, це вбереже його від великих втрат в майбутньому.
Правило № 1. Пояснюємо в ігровій формі

Знайомити дітей з грошима найкраще через ігри та експерименти.

З малюками можна почати з простого:

  1.  Як виглядають гроші? Запропонуйте дитині гру: Уявіть, що Ви знайшли скарб. Як зрозуміти, це справжні гроші або іграшкові? Можна використовувати реальні купюри і» гроші «з»монополії". Проведіть розслідування: як відрізнити справжню купюру. Розкажіть дитині про ознаки справжності купюр, покажіть картинки водяних знаків, як переливаються букви і цифри і де заховані інші захисні ознаки. Можна зібрати друзів і провести конкурс: хто знайде більше тварин і рослин на купюрі за допомогою лупи.
  2.  Звідки беруться гроші? Поясніть дитині, що гроші не ростуть на деревах і не «беруться з ящика» (банкомату), як вважають багато малюків. Розкажіть, які бувають професії і чому вони оплачуються по-різному. Дитина повинна зрозуміти, що гроші не з'являються самі собою на першу вимогу. Можна влаштувати гру, наприклад, в професії. Діти можуть вибрати собі роль: перукаря, лікаря, булочника. Видайте кожному набір іграшкових грошей, щоб вони могли звертатися один до одного за Послугами і розплачуватися за них.
  3.  Що можна купити на гроші? Почніть з елементарного: в обмін на гроші ми отримуємо продукти і життєво необхідні послуги. Наприклад, якщо не купиш молока, вранці ні з чим їстиме мюслі, а якщо не оплатиш електрику, в будинку буде темно і холодно. Зіграйте в магазин: проставте ціну на різних товарах. Хтось буде продавцем, хтось-покупцем. Головне-донести до дитини, що речі не дістаються просто так, потрібно за них спочатку заплатити.
Для молодших школярів підійдуть гри складніше:

Гра в Сортування. Запропонуйте дитині зібратися» на бал«,» в похід " або просто на пікнік. Визначте, скільки грошей Ви були б готові на це витратити. Складіть список речей, які вам могли б знадобитися, вкажіть їх ціну. Наприклад, кілька бальних суконь, туфель і аксесуарів різної вартості. Дитині треба буде зібрати повний комплект необхідного і при цьому вкластися у встановлений бюджет.

Обговоріть з дитиною, що він візьме з собою? Які речі йому необхідні, а які другорядні? Поміркуйте разом з ним, як відрізнити бажане від потрібного і не витратити зайвого. Чи варто спускати всі гроші на плаття і йти на бал босоніж? Або вирушати на тиждень в ліс тільки з цукерками і лимонадом?

В ході гри можна вибрати продукти і для справжнього сімейного пікніка. Тоді у дитини з'явиться розуміння, що його рішення — це не гра.

Квест в магазині. Діти обожнюють, коли їм щось купують. Але вони повинні розуміти, що ресурси обмежені. Коли йдете з дитиною в магазин, запропонуйте йому стати вашим «лічильником» і повідомити, коли сума набраних продуктів досягне сказаної вами. Порівнюйте, що скільки коштує.

Правило № 2. Заохочуємо дитячі накопичення

Бажань зазвичай більше, ніж грошей. Допоможіть дитині трансформувати його» хотілки " в конкретну фінансову мету. Він повинен навчитися робити вибір-відмовлятися від зайвого на користь чогось більш важливого і цінного. Наприклад, не витрачатися на шоколадки кожен день, зате в кінці місяця купити собі нову іграшку.

Навчити дітей відкладати на мрію допоможе скарбничка. Це може бути і звичайна прозора банка (зручно стежити, як росте гірка монет і купюр), і красива скарбничка з машинками або принцесами, і традиційна свинка-скарбничка. Підліткам підійдуть спеціальні мобільні додатки.

Правило № 3. Довіряємо дітям покупки

Коли дитина накопичив, наприклад, на іграшку, дайте йому можливість самому її оплатити. Він буде пишатися тим, що самостійно досяг мети, і запам'ятає це почуття на все життя.
Вже зі шкільного віку дітям можна довіряти покупки в магазині за списком від батьків. Привчайте їх бути розумними і уважними, порівнювати ціни і економити — але не на шкоду якості. Спочатку це варто робити в присутності мами чи тата, а потім і самостійно.

Пограйте в» прискіпливого покупця": вивчіть з дитиною пропозиції різних магазинів, Порівняйте стиглість фруктів, свіжість овочів, вага йогуртів і склад тістечок. Покажіть, що схожі речі можуть коштувати по-різному, і навчіть вибирати хороші товари за оптимальною ціною.

Правило № 4. Вчимо управляти бюджетом в побуті

І дорослим, і дітям треба навчитися реально оцінювати свої ресурси і управляти тим, що є. Чи витратити всі кишенькові гроші відразу або розтягнути на тиждень? Відкласти на мрію або пригостити весь клас морозивом?

Поясніть дитині, що суми, які ви йому даєте або дарує бабуся на день народження, — повністю його. А значить - йому вирішувати, як ними ефективніше розпорядитися.

Краще давати дитині гроші відразу на якийсь період, наприклад, на тиждень. Щоденне спонсорування призведе до того, що витрати будуть швидше миттєвими. Якась кількість рублів на тиждень — крок до довгострокового планування. Поступово розширюйте зону відповідальності дитини-від покупки їжі за списком до самостійного планування і закупівлі шкільного приладдя, від вибору подарунка другу на день народження на потрібну суму до управління своїм кишеньковим бюджетом на всі канікули.

  •  Першокласникам можна пояснити, що таке квартплата, сімейний бюджет, знижки, розпродажі, кредити.
  •  Діти років з 10 можуть виступати «фінансовими консультантами» своєї сім'ї. Навчіть їх дбайливого споживання і попросіть порахувати, скільки сім'я втрачає грошей, коли не закривають кран і не вимикають світло.
  •  На своєму прикладі батьки можуть розповідати, як ведуть сімейний бюджет. Як ви розподіляєте зарплату? Скільки грошей йде на обов'язкові платежі? Скільки ви відкладаєте на відпустку? Скільки витрачаєте на іграшки та розваги?

Правило № 5. Нагадуємо дитині про добрі справи

Щоб не виростити скнару, завжди нагадуйте дитині, що гроші самі по собі не мають ціни. Вони означають рівно те, що на них можна придбати. Поясніть, що використовувати фінанси можна не тільки для себе, але і для когось ще, хто потребує допомоги.

Наприклад, можна перерахувати якусь суму на благодійність. Дитині приємно буде усвідомлювати, що він комусь допоміг. Виховуйте в ньому позитивне ставлення до ідеї ділитися з кимось. Нагадуйте, що добрі справи треба робити безкорисливо.

Правило № 6. Поважаємо право дитини на помилки

Ваша дитина-це інша людина, і його погляд на речі може відрізнятися від вашого. Будьте завжди готові до відкритого діалогу, особливо в питаннях фінансів. Не кидайтеся відразу ж критикувати його вчинки. Спочатку дізнайтеся його думку, а потім поділіться своїм.

Нехай він награється з марними витратами в дитинстві, зате в майбутньому це допоможе йому уникнути більших фінансових проблем.

Правило № 7. Виключаємо негативні установки

Не варто забивати дитячу голову фразами на кшталт» багатство — це погано«,»від трудів праведних не наживеш палат кам'яних". Закладені в дитинстві установки можуть перешкодити дитині стати благополучним у дорослому житті. Або й того гірше: вселяючи дітям, що багаті люди — це хапуги і торгаші, ви можете викликати зворотний ефект. Наприклад, дитина буде думати, що обман і шахрайство — найлегший і швидкий шлях до фінансового успіху.

Обережно коментуйте досягнення інших людей. Чи не засуджуйте їх, але і не дуже Звеличуйте. У дитини не повинно скластися враження, що тільки люди з якимись особливими здібностями можуть досягти висот. Підкреслюйте, що ваш син або дочка теж можуть стати успішними і заможними, якщо будуть добре вчитися і знайдуть улюблену справу.

І ні в якому разі не перекладайте на дітей свої дорослі проблеми — не скаржтеся дитині на іпотеку і маленьку зарплату. Це може поселити в дитині тривогу, пов'язану з фінансами. І в майбутньому він може, наприклад, погодитися на нецікаву роботу тільки зі страху залишитися без грошей. Створюйте у нього почуття безпеки і впевненості в завтрашньому дні.

Правило № 8. Відповідаємо на незручні питання

"Пап, а скільки ти заробляєш?"Ваш дохід-це конфіденційна інформація. А діти досить балакучі. Навряд чи ви хотіли б, щоб завтра вашу зарплату обговорювала вся школа. Поясніть, що сума заробітку може відрізнятися від місяця до місяця, Розкажіть, з чого вона складається. Можна обмежитися фразою:»досить для нашої сім'ї". Якщо ваша дитина ще не доріс до спільного планування загального сімейного бюджету, краще не давайте точних цифр — йому все одно складно буде оцінити, багато це чи мало.

«Почему у Джейсона дорогой смартфон, а у меня обычный кнопочный?» Самое главное — не начинать критиковать Джейсона и его родителей только потому, что они делают ему более дорогие подарки. И уж тем более не бегите покупать ребенку в кредит дорогой телефон, чтобы ему было не стыдно перед одноклассниками. Этим вы покажете ему плохой пример управления бюджетом.

Может быть, действительно пришла пора поменять кнопочный телефон на современный смартфон. Но совершенно необязательно тратить на него много денег. Объясните подростку, что стоит обращать внимание на характеристики, которые действительно нужны, а не на бренд. Выберите вместе с ним достойный телефон по приемлемой цене. Так он научится делать осознанный выбор, а не вестись на рекламные уловки. Да и вы не будете переживать, что он потеряет или у него украдут смартфон по цене подержанного космолета.

Если ребенок начал сравнивать достаток вашей семьи с другими, не стоит уходить в оборону или переключаться на обвинение других. Объясните, что все люди, их навыки и то, что сейчас востребовано на рынке труда, могут сильно отличаться, разные профессии оплачиваются по-разному и в каждой семье свои ценности. Такой вопрос может стать отличным поводом обсудить с ребенком, кем он хотел бы стать в будущем и какой видит свою взрослую жизнь.

«Как вышло, что тетя Мила потеряла все свои сбережения?» Это хороший повод поговорить про финансовых мошенников и объяснить базовые правила финансовой безопасности:- Не записывать ПИН-код на карте и никому его не сообщать.
  •  Никогда не выпускать карту из поля зрения, когда расплачиваешься ей где-то. Так, например, в кафе официант должен принести переносной POS-терминал или пригласить вас на оплату к кассе.
  •  Немедленно сообщать в банк и родителям, если карта потерялась. А также если вам пришло СМС-сообщение о покупке или снятии денег в банкомате, а вы этого не делали.
  •  Не использовать открытые точки Wi-Fi (интернет в общественных местах: транспорте, кафе, кинотеатрах), когда заходишь в интернет-банк или мобильный банк.
  •  Не делать покупки в интернете на сомнительных сайтах (например, вас должна насторожить слишком низкая цена на последнюю модель кроссовок в интернет-магазине).
  •  Не реагировать на тревожные звонки, СМС, письма или сообщения в соцсетях о том, что вашему родственнику или знакомому нужны деньги. Вместо этого надо сразу звонить родителям или близким, предупредить, что от их имени рассылаются такие сообщения, — возможно взломали их аккаунт или почту.
  •  Не переходить по ссылкам в письмах о выигрыше телефона, планшета, ноутбука и прочего. Бесплатный сыр бывает только в мышеловке. Скорее всего, по ссылке вы получите только вирус.
  •  Не выкладывать в социальных сетях фотографии новых покупок, обстановки в вашей квартире, билетов на самолет или поезд с датами вылета и прилета. Не писать посты о том, как скоро вы уедете на каникулы и дома никого не будет. Так ваш дом может заинтересовать грабителей, пока вы отсутствуете.

Деньги — очень важная часть жизни, и родительский долг — подготовить детей к правильному обращению с ними. И в то же время стоит объяснить, что счастье, действительно, не в миллионах.